Ahmetli Ziraat Odası

Ahmetli Ziraat Odası > Sosyal Yapısı

Sosyal Yapısı

EĞİTİM VE KÜLTÜR DURUMU

Ahmetli ilçesinde Eğitim faaliyetleri ilk olarak 1933 yılında inşa edilen Gazi İlköğretim Okulu’nda başlatılmıştır. İlçe merkezinde 25.01.1994 tarihinde Manisa Celal Bayar Üniversitesi’ne bağlı Ahmetli Meslek Yüksekokulu kurulmuş, 1994-1995 öğretim yılında faaliyete geçmiştir. Ahmetli Meslek Yüksek Okulu’nda muhasebe, büro yönetimi ve sekreterlik bölümleri mevcuttur. Yüksekokulun Mülkiyeti kendisine ait 500 m2.lik binası idari bina olarak kullanılmaktadır. 330 m2’lik ek binanın 1. katı 4 derslik ile hizmete açılmıştır. 2004-2005 yılında da 2. ve 3. katları da Eğitim ve Öğretime açılan binanın 1. katı yemekhane, depo, bilgisayar laboratuvarı ve kütüphane olarak, 2. katı 4 derslik, 3. katı 3 derslik ve konferans salonu olarak kullanılmaktadır. Çatı katının ise sosyal amaçlı kullanılması için karkas işleri bitirilmiş olup, içinin ve dışının tüm işlerinin bitirilmesi beklenmektedir.

Köy ve beldelerimizde 9 İlköğretim okulunda eğitim ve öğretim devam etmektedir. 12 köy 1 mahalleden, 6 merkez okula taşıma yapılmaktadır.

İlçe merkezindeki ilköğretim okullarında 871 erkek, 778 kız öğrenci olmak üzere toplam 1649 öğrenci, belde ve köylerde ise 298 erkek, 275 kız öğrenci olmak üzere toplam 573 öğrenci öğrenim görmektedir. Şehit Hakkı Erdoğan Çok Programlı Lisesi’nde ise 243 erkek, 172 kız olmak üzere toplam 415 öğrenci öğrenimlerine devam etmektedir. İlçemiz İlk ve Orta dereceli okullarında toplam 124 öğretmen görev yapmaktadır. Taşımalı Eğitim uygulamasında 332 öğrenci taşımakta ve bu öğrencilerimize günlük öğle yemeği verilmektedir.

İlçe Merkezi dışında 1 belde, 13 köy olmak üzere toplam 14 ilköğretim okulumuz vardır. Bunlardan Gökkaya Beldesi ile Alahıdır Köyü’ndeki İlköğretim Okullarımızda 1-8. sınıflar öğrenim görmektedir. Kargın’da 1-5.sınıf, Ataköy, Dereköy, Cambazlı, Karaköy, Kestelli ve Mandallı İlköğretim Okullarımızda ise 1-3. sınıf öğrencileri öğrenim görmektedir. Kargın’dan 6-8, diğer köylerimizden 4-8.sınıf öğrencileri merkez okullarımıza taşınmaktadır. Dereköy’deki öğrencilerimiz (Okul olmadığı ve öğrenci sayısı az olduğu için) Hacıköseli, Dibekdere, Bahçecik, Derici, Seydiköy öğrencilerinin tamamı merkez okullara taşınmaktadır. Ayrıca, diğer köylerimizin değişik sınıflarındaki öğrencilerle birlikte toplam 12 köy İlköğretim Okulu, öğrenciler 6 merkez İlköğretim Okuluna taşınmaktadır.

İlçemiz okullarında normal eğitim yapılmaktadır.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü hizmetleri 1 Müdür, 1 Şube Müdürü, 1 Şef, 1 Sözleşmeli geçici personel ve 1 Hizmetli tarafından, Hükümet Konağı binasının 2. katında Eylül/2005 tarihinden itibaren yürütmektedir. Müdürlüğün 1 hizmet aracı, 2 Memur ve donanım malzemesi ihtiyacı vardır.

İlçe Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü 1989 yılında faaliyetlerine başlamıştır. 14-45 yaşları arasındaki vatandaşlara, açılan çeşitli kurslarla hizmet vermektedir. İlçemizde okuryazarlık oranı % 98'dir.

İlçemizde özel ve Devlet tarafında yaptırılan öğrenci yurdu bulunmamaktadır.

Tarıma dayalı ekonomisi, dışarıdan gelen mevsimlik işçilerin de katılımı ile zaman zaman hareketlenen ilçede, sosyal yaşantı genelde sönüktür. İlçede özel eğlence yerleri bulunmamakta olup, vatandaş bu tür ihtiyaçlarını yakın olan İzmir ilinde gidermektedir. Halkın en önemli eğlence kaynağını devlet televizyonları ile özel televizyon kanalları teşkil etmektedir.

GENÇLİK VE SPOR

İlçede Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne bağlı herhangi bir teşkilatı ve tesis bulunmamaktadır. Ahmetli gençliği, spora meraklı olup tesis yetersizliği ve ilgisizlik nedeniyle bu potansiyel bu güne kadar arzu edilen düzeyde değerlendirilememiştir. İlçe Belediyesi tarafından yapılarak çimlendirilen bir futbol sahası mevcuttur.

İlçede Ahmetli Belediye Spor adı ile birinci Amatör kümede oynayan bir futbol kulübü bulunmaktadır. Hamiliği Belediye tarafından üstlenilmesine rağmen Kulübün mali sıkıntısı giderilememiştir. Ayrıca Lisenin ve köylerin birer futbol takımı mevcuttur. Gerek spordaki tesis açığını gidermek ve gerekse gençleri spora yönlendirmek açısından, Eğitim Kurumlarında da bir kapalı spor salonunun bulunmayışı göz önüne alınarak yer teminine müteakip bir kapalı spor salonunun inşaatı ve teşkilatının kurulması zaruridir.

SAĞLIK

İlçemizde Sağlık hizmetleri İlçe Sağlık Grup Başkanlığına bağlı Merkez, Gökkaya Alahıdır Sağlık Ocakları ve 112 Acil Sağlık Hizmetleri Biriminde yürütülmektedir.

İlçemiz Barbaros Mh. Selanik Cad. Barbaros İlköğretim Okulu yanında, Belediyeye ait kaba inşaatı bir hayırsever vatandaş tarafından tamamlanan Sağlık Grup Başkanlığı hizmet binası 2005 yılı Haziran ayından itibaren hizmet vermeye başlamıştır. Bu binada 1 Doktor (Sağlık Grup Başkanı) 2 Çevre Sağlığı Teknisyeni ve 1 Ebe görev yapmaktadır. Sağlık Grup Başkanlığı hizmet binasında; Sağlık Kuruluşlarının tüm yazışmaları, Yeşil Kart işlemleri, Çevre Sağlığı Hizmetleri, Ana Çocuk Sağlığı Hizmetleri ve Sağlık Eğitim Hizmetleri gibi hizmetler verilmektedir.

Merkez Sağlık Ocağı Hizmet Binasındaise;  3 Doktor, 1 Diş Tabibi, 1 Sağlık Memuru, 1 Laboratuar Teknisyeni, 7 Hemşire, 3 Ebe, 1 Hizmetli (ayrıca 1 sözleşmeli temizlik görevlisi) ve aynı binada hizmet veren 112 Acil Yardım İstasyonunda 6 Doktor, 1 Sağlık Memuru, 1 Acil ve İlkyardım Teknisyeni, 2 Hemşire, 2 Ebe, 4 Şoför (Şoförlerin 2’si hizmetli olup Valilik Oluru ile görev yapmaktadır)., sağlık hizmeti yürütülmektedir. 4 daireli bir lojman bulunmaktadır. Merkez Sağlık Ocağı kendi binasında hizmet vermektedir. Merkez Sağlık Ocağı aynı zamanda ACİL YARDIM İSTASYONU olarak da görev yapmakta ve 24 saat mesai uygulanmaktadır.

Ataköy, Dereköy, Kestelli, Dibekdere, Derici, Karkın köyleri ile Salihli ilçesine bağlı Kendirlik köyüne ilçe merkez sağlık ocağı tarafından hizmet verilmektedir. İlçede Devlet Hastanesinin bulunmayışı nedeniyle halk tedavi için Salihli ve Turgutlu Devlet Hastanelerine gitmektedir. Merkez Sağlık Ocağında her gün 3 Doktor bulunmakta bu Doktorların 2’si Sağlık Ocağında 1’si ise 112 Acil Yardım İstasyonunda görev yapmaktadır.

Merkez Sağlık Ocağına bağlı Ataköy Sağlık Evinde 1 Ebe, Karkın Sağlık Evinde 1 Ebe görev yapmaktadır (Karkın Köyü Sağlık Evi Ebesi sözleşmeli olarak görev yapmaktadır).

Alahıdır Sağlık Ocağında görevli personel yoktur. Sağlık hizmetleri Gökkaya Sağlık Ocağında görevli Ebe tarafından haftada 1 gün köye gidilerek yapılmaktadır. (Ana Çocuk Sağlığı Hizmetleri) Halk muayene için köyün ilçemize yakın olması nedeniyle ilçemiz Merkez Sağlık Ocağına gelmektedir. Sağlık Ocağına; Seydiköy Köyü, Bahçecik ve Halilkahya Köyleri) bağlıdır.

Gökkaya Sağlık Ocağı Gökkaya belediyesi tarafından Sağlık Bakanlığına tahsis edilen binada hizmet verilmektedir. 1 Sağlık Memuru 1 Ebe ve 1 Temizlik Görevlisi (Sözleşmeli) sağlık hizmetleri yürütülmektedir.

Merkez sağlık Ocağına Ataköy Sağlık Evi, Karkın sağlık Evi bağlı olup, Sağlık evlerinde 1 er ebe görevlidir, Karkın Sağlık Evi ebesi sözleşmeli olarak hizmet vermektedir. Merkez sağlık Ocağı Ataköy, Dereköy, Kestelli, Dibekdere, Derici, Karkın Köyleri ile Salihli ilçesine bağlı Kendirlik köyüne hizmet vermektedir.

İlçemiz köyleri olan Hacıköseli Köyü Turgutlu ilçesi Çıkrıkcı sağlık Ocağından, Mandallı Köyü Saruhanlı İlçesi Büyükbelen Sağlık Ocağından Canbazlı Köyü Turgutlu İlçesi Urganlı kasabası Sağlık Ocağından hizmet almaktadır.